Bog om får

Mårum lam

Bogen er udgivet både på papir og som som e-bog (ePub), der kan læses på alle platforme.


Du køber bogen ved at sende en mail til malene@ maarumlam.dk. Du betaler med mobilepay til 61 70 71 54 eller med paypal. E-bogen koster kr. 140,- og papirbogen koster 230,- plus 35,- til porto (i alt kr. 265,-).

Kunder i andre lande kan betale med paypal, og porto koster da 50 kroner


Du kan desuden købe e-bogen hos Saxo til 150,- samt hos alle andre, der sælger e-bøger.


ISBN-13: 9788740437539. Forlag: Saxo Publish. Udgivet i juni 2016


Du kan se en lille smagsprøve på bogen ved at klikke her.


Du kan også låne e-bogen gratis i en måned på e-reolen ved at klikke her.

Da jeg fik mine første får i 2005 forsøgte jeg at skaffe mig så meget viden som muligt. Det var hurtigt gjort, for der var næsten ingen tilgængelig information på dansk om et lille fårebrug. Siden er der kommet meget tilgængelig information på nettet, men al lærdommen stammer fra de store fårebrug med flere end hundrede moderfår. Derfor er al kundskaben også givet videre til de mennesker med mange får. Os, der kun har få får, er der ingen, der henvender sig til. Formålet med denne bog er at give noget praktisk og brugbar viden til mennesker med få får.


6.900 mennesker i Danmark har får. Af dem har 5.350 færre end ti får. Desuden havde 1.300 mennesker mellem ti og 50 får. Det vil sige, at 96 procent af os, der har får, har færre end 50 moderfår. Samtidig bor cirka halvdelen af alle danske får hos disse småavlere, der har får for fornøjelsens skyld.


Alle der har få får, har det for fornøjelsens skyld. Og fornøjelsen er størst, når tingene lykkes. Det kan lade sig gøre, at få mange sunde lam med god vækst og lav dødelighed. Fornøjelsen skulle jo også helst være på fårenes side: Sundhed og trivsel skulle jo helst være bedre blandt får på de små brug end hos det industrielle landbrug.


Os, med få får kan ringe til landbrugets traditionelle rådgivere i landboforeningerne. Men rådgiverne har svært ved at hjælpe os, for de er uddannet til at spørge ind til jordens bonitet, udbytte i foderenheder per hektar, dyrenes ydelsesindeks, mm. Og da de færreste af os er uddannede indenfor landbruget, er det slet ikke det vi tænker på. Det går derimod generelt bedre, nå vi ringer til en dyrlæge, hvis et dyr er syg eller trives dårligt. Dyrlæger forstår normalt godt, at der er forskel på produktionsdyr, på familiedyr og på vores får, der måske er et sted midt i mellem.Min baggrund

Da min mand og jeg flyttede på landet, fik vi mulighed for at få nogle dyr ud over høns. Jeg vurderede at det ville være lettere med får i forhold til større dyr: Vi kunne selv bygge et læskur, der skulle kunne holde til, at et en får klør sig op ad det, vi kunne køre lam til slagteren i egen trailer, vi kunne holde et enkelt dyr fast, hvis det blev nødvendigt. Siden er jeg dog blevet bidt af fårene. Hver har deres personlighed, der er ret samarbejdsvillige, og de giver mig en masse positiv energi tilbage.


Jeg er ikke uddannet i landbruget, og har derfor måtte lære mig selv alle fagudtryk. Det har været den største udfordring med at komme i gang med at lære om får. Jeg er meget nysgerrig om de forhold, der interesser mig, og har derfor læst virkelig meget. Baggrunden for denne bog er derfor alt det, som jeg har læst, og som jeg har sorteret og bearbejdet, så det er blevet brugbart for almindelige mennesker med interesse for får.

I bogen kan du læse om:

 • Forskellige måder du kan holde får på, og formål du kan have med fårene. Beskrivelse af fåreracer og -typer
 • Tips til hvordan du kan vælge avlsdyr, passe gravide får og spæde lam, hjælp til læmning
 • Fårenes behov for foder om vinteren og fordele og ulemper ved forskellige fodermidler. Mineraler og sporstoffer
 • Hvordan du fremmer fårenes sundhed og undgår de mest almindelige sygdomme. Parasitter
 • Hvordan du får mest muligt ud af græsmarken. Urter, giftige planter, høst af vinterfoder, naturpleje
 • Beskrivelse af fårenes naturlige adfærd og hvordan du kan bruge den, når du skal håndtere får og lam. Undgå at vædderen stanger
 • Ideer til huse og hegn til fårene
 • Hvordan du passer og klipper du fårenes uld og klove
 • En kort oversigt over de mange regler der gælder
 • Får gennem tiderne
 • Opskrifter til lammekød

 

Ny bog: Får til glæde og gavn fortæller hvordan du kan holde et lille antal får og lam. Bogen er til dig, der vil begynde med får og lam på et lille ledigt areal på landet, og til dig, der allerede har fårene, men som gerne vil have mere glæde og gavn af dem. At passe får og lam er ret let, men hvis fårene skal trives bedst muligt, må du have noget viden om fårenes liv, avl, foder, græsmarker, forebyggelse af sygdomme, mm. Så er du sikker på at fårene bliver en succes både for dem og for dig.


Glæden og de positive oplevelser er store: Når de små søde lam bliver født. Når de springer rundt mens deres mødre holder øje. Når du fodrer fårene om vinteren med godt hø og urter. Når får og lam ligger i skyggen på en varm sommerdag og tygger drøv. Når du spiser af det lækre lammekød, bliver du glad, stolt og forundret over hvad du kan få ud af få får og en lille mark.


Jeg købte de første otte får for ti år siden. Siden er flokken vokset til 28 får, der går dels på ejendommens seks hektar jord, og dels plejer de natur og bekæmper bjørneklo om sommeren. Jeg driver virksomheden Mårum lam, der sælger ca. 45 slagtede lam om året til private. Jeg har i denne bog samlet den mest nødvendige viden, som du har brug for, når du har får til glæde og gavn. Bogen er let at læse og bruger ikke mange svære fagord. Der er desuden en god ordforklaring. Bogen har mange flotte billeder og gode illustrationer.